UTAPLJANJE MLADIH V VIRTUALNEM

ZAM Maribor
09.11.2016

V sredo, 9. 11. 2016, smo se ponovno zbrali na petem tematskem večeru "Ne-moč odnosa", ki poteka pod okriljem Društva SMC Maribor in Družinskega centra Objem. 

O mladih v svetu virtualnosti nam je spregovoril Gašper Otrin, mag. teologije in družinski mediator. Od leta 2014 je direktor Zavoda Andreja Majcna Maribor in njegov programski vodja. 
Povedal je, da digitalni mediji spreminjajo naše življenje in oblikujejo življenja mladih. Oseba digitalne revolucije je nekdo, ki je vedno na spletu, v stalnem stiku preko e-pošte ali SMS in socialnih omrežjih, vsak dan posluša več ur glasbo, in ko je zvečer pred TV, spotoma igra še videoigro. Je nekdo, ki si ne zna predstavljati sveta brez računalnika in medmrežja, mobilnega telefona ali igralne konzole. Tako poznamo digitalne domorodce, to so današnji mladi (oz. vsi, ki so se rodili po l. 1980) in digitalne migrante, so tisti, ki so prišli na svet pred razcvetom digitalnih medijev in se morajo zato s tem svetom spoznati in ga usvojiti. Pregledali smo nekaj statističnih podatkov, ki so pokazali zaskrbljujoče rezultate.

Dotaknili smo se tudi tem, kot so: nevarnosti uporabe interneta in pomen anonimnosti oziroma zasebnosti; zakaj je virtualni svet tako vabljiv; digitalne igrice in nasilje v njih ter vpliv le-tega na otroka; nespečnost in odvisnost, mobilno in spletno nasilje.

Za konec je še dodal, da je pomembno, da se posameznik v tem digitalnem svetu, lahko vsaj malo »odmreži« in si vzame, npr. uro v dnevu, ko bo brez telefona. Dodal je še, da bi starši morali resneje vzeti PRAVILO 3-6-9, ki pomeni za otroka nič TV-ja pred 3. letom, nič PSP-ja pred 6. letom, telefon od 9. leta dalje in socialna omrežja šele po 12. letu starosti. Preživeli smo prijeten in izredno poučen skupen večer.

Prav tako Vas vljudno vabimo na prihodnji tematski večer (ne)moč odnosa, ki bo v sredo, 7. decembra ob 19. uri. Spregovoril nam bo Janez Oblonšek o dokaj pereči temi, in sicer:
»Klofuta: vzgoja ali zloraba?«