Letni posvet mladinskega sektorja

Ljubljana
14.12.2016

V Cankarjevem domu v Ljubljani smo imeli, 14. decembra, letni posvet mladinskega sektorja. Gre za letni dogodek namenjen mladim, mladinskim delavcem in voditeljem, predstavnikom mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vsem drugim, ki na takšen ali drugačen način soustvarjajo in sooblikujejo področja, politike in programe za mlade.

Prav zato se tega posveta redno udeležuje tudi naš zavod, ki aktivno participira na mnogih predvsem lokalnih področjih dela z mladimi.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je v uvodnem nagovoru pozdravila veliko število mladih: “Prav je, da se znotraj nacionalnega načrta ter skupnega dogovarjanja aktivno premikamo naprej in ustvarjamo podlage, ki vsem vsem olajšajo izvedbo aktivnosti.” K temu je dodala, da je podporno okolje tisto, ki mora ustvariti bazo, da lahko organizacije v mladinskem sektorju delujejo tako znotraj sektorja, kot v okviru lokalnih in regionalnih partnerstev. Ministrica je izpostavila tudi “enega ključnih momentov,” ko so potrdili poklicni standard mladinski delavec/delavka.
V nadaljevanju so sledili govori Tina Kampla, predsednika Mladinskega sveta Slovenije in dr. Peter Debeljak, direktor Urada za mladino.

Sledilo je zanimivo predavanje Izzivi dela z mladimi, kjer smo lahko prisluhnili dr. Aleksandru Zadelu, ki je univ.dipl. psiholog, specialist klinične psihologije in ima bogate klinično psihološke izkušnje ter izkušnje s coachingom in osebnim razvojem posameznikov, parov in družin.

Popoldansko delo se je nadaljevalo z delom v 4 delavnicah:
1. Kaj je/ni mladinsko delo ter moderne oblike mladinskega dela, facilitator: Matej Cepin
2Sodobni pristopi pri informiranju, promociji ter komuniciranju s ciljnimi javnostmi znotraj mladinskega dela, facilitator: Jan Peloza
3.  Možnosti povezovanja formalnega izobraževanja in učinkov neformalnega učenja, facilitatorka: Alenka Blazinšek
4. Potencialni alternativni viri financiranja organizacij v mladinskem sektorju, facilitatorka: Veronika Vodlan

Bogat dan smo zaključili s podelitvijo državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2016 in kulturnim dogodkom pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana. Uvodoma je spregovoril gostitelj, župan MOL, ki je poudaril, da Ljubljana podpira mladinsko delo in mlade, ki lahko ustvarjajo in se izražajo.

Foto: Matej Pušnik