KLOFUTA: VZGOJA ALI ZLORABA?

SMC Maribor
07.12.2016

V sredo, 7. 12. 2016, smo se zbrali na zadnjem tematskem večeru  "Ne-moč odnosa", ki poteka pod okriljem Društva SMC Maribor in Družinskega centra Objem (Zavod Majcen). Redeča nit večerov je svet odnosov, v katere smo vtkani vsi na takšen ali drugačen način. Medosebni odnosi so lahko vir najgloblje sreče, lahko pa vir skrajnega obupa in bolečine.

Na začetku programa smo se prepustili mladim glasbenikom, Angelini Lovrec in Eli Juliji Lovrec ter Rožletu Javorniku iz Glasbene šole Antona Martina Slomška, ki so poskrbeli za kulturni in glasbeno bogat uvod v  ta večer.

O  trenutno zelo pereči temi, in sicer o tem, ali je klofuta vzgoja ali zloraba otroka, nam je spregovoril Janez Oblonšek, univerzitetni diplomirani teolog, mož in družinski oče. V preteklosti je bil zaposlen na Centru za socialno delo v Rušah, v Nadškofijski Karitas v Mariboru in na Zavodu Antona Martina Slomška. Trenutno zaključuje drugostopenjski študijski program Zakonske in družinske študije ter program izpopolnjevanja Zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Je redni sodelavec revije Magnificat in ljubiteljski fotograf. Njegove fotografije pa so bile objavljene tudi v reviji Tretji dan.

Predavatelj nam je spregovoril o tem, da le notranje umirjeni starši zmorejo umiriti svoje otroke, čeprav ti »pritiskajo« s svojimi zahtevami oziroma potrebami. Poudaril je, da je potrebno otrokom posredovati jasna in natančna navodila, saj je njihovo razumevanje okolice še omejeno, in večkrat ponoviti določena navodila ali zahteve, da otroci lahko resnično razumejo, kaj se pričakuje od njih. Starši si sebi prav tako dajejo velikokrat nemogoče zahteve, in to vse za to, da bi bila njihova vzgoja hitra, učinkovita, da bi imela takojšen učinek in da bi otrok enkrat za vselej vedel, kaj je prav in kaj ne. Če straši mislijo, da kazen vzgaja, da samo udarec zares podkrepi njihove nauke in navodila za življenje, odraste takšen otrok v globokem prepričanju, da je svet zanj nevaren in, da na koncu prevlada zakon močnejšega. Ko starši otroka prvič udarijo, se njegov svet za vedno in skoraj nepopravljivo spremeni. Odslej živi v svetu, v katerem ga lahko  kdorkoli in kadarkoli udari, zato je ničelna toleranca do nasilja še kako potrebna.

Preživeli smo prijeten in nasmejan skupen večer. Hvala gostu in vsem, ki so se nam pridružili in vztrajali z nami na tematskih večerih (Ne)moč odnosa, in s katerimi bomo na enak način nadaljevali tudi naslednje leto.

Mojca H.
Foto: G. Valič