HVALA, KER ME SPREJEMAŠ IN NE SPREMINJAŠ

Maribor
18.05.2016

V sredo, 18. 5. 2016, smo zbrali na že drugem tematskem večeru "Ne-moč odnosa", ki potekaja pod okriljem Društva SMC Maribor in našega Družinskega centra Objem. S tematskimi večeri pod naslovom "Ne-moč odnosa" želimo poudariti pomembnost medsebojnih odnosov, vezi, ki nas oblikujejo in zaznamujejo. Odnosi nas spremljajo celo življenje na različnih ravneh in nam v raznih življenjskih sitaucijah pomenijo nezamenljivo oporo in varno zavetje.

Zbralo se je približno 70 ljudi, z namenom, da bi prisluhnili predavanju z aktualno tematiko. O tej zanimivi temi "Hvala, ker me sprejemaš in ne spreminjaš" je spregovoril g. Peter Pučnik, zakonski in družinski terapevt, salezijanec, ki daje prednost delu z mladimi. Enajst let je bil vzgojitelj v dijaškem domu Janeza Boska ter devet let ravnatelj Majcnovega doma in voditelj počitniških programov v Želimljem. Bil je tudi direktor Glasbene šole Rakovnik ob tem pa je predaval vero in kulturo na Gimnaziji Želimlje. Opravil je dopolnjevalni študij in terapevtske treninge zakonske in družinske terapije, ter veliko delal s pari, posamezniki in celimi družinami. Od avgusta 2015 dalje je direktor Zavoda Marianum Veržej.

Gost drugega tematskega večera zase pravi, da zmeraj znova rad povezuje teorijo s prakso. Spregovoril je o tem, da se veliko srečuje z ljudmi, ki bi radi v življenju spremenili svoje bližnje, zakonce, otroke, sosede, sodelavce, a so slabe volje in zagrenjeni, ker jim to preprosto ne uspe. Ob trudu, da bi druge spremenili po svojih željah in kriterijih, se velikokrat zgodi, da pozabijo nase in delajo škodo samim sebi. Šele, ko se namreč odločimo, da bomo tudi v sebi nekaj spremenil, lahko s tem napravimo nekaj zase, posledično pa imajo tudi drugi več od nas in se gotovo začnejo spreminjati, prej, kot bi se sicer.

Na simpatičen, predvsem pa izjemno sproščen in iskren način so udeleženci predavanja lahko spoznali, kako pomembno je v odnosu najprej in v prvi vrsti bližnjega sprejemati takšnega, kot je in ga ne poskušati spremeniti ter se hkrati zavedati, da svet najlažje spremenimo tako, da pravzaprav spremenimo lasten odnos do drugih.